Psychosomatische fysiotherapie bij Kinderen & Jongeren

Kinderen en jongeren ontwikkelen zich op verschillende manieren en in hun eigen tempo. Leren omgaan met lichaamssignalen, emoties en lichamelijke klachten horen daar bij.

Je lichaam heeft de hele dag door een hoop te vertellen! Het laat je weten hoe het met je gaat door verschillende signalen te geven. Signalen zoals een snelle of langzame ademhaling, of je het warm of koud hebt, hoe hard je organen werken, of er voldoende brandstof is, hoeveel water je binnen krijgt… Veel van deze signalen verwerk je automatisch en heb je helemaal niet door.

Emoties kunnen ook zorgen voor lichaamssignalen, denk bijvoorbeeld aan een knoop in je maag als je iets spannends moet doen, een opgejaagd gevoel als je nog veel op je to-do lijstje hebt staan, pijnlijke en stijve schouders als je lange tijd stress ervaart. Emoties horen bij het leven. Het maakt dat je je grenzen kunt ervaren en aangeven. Dat je ervaringen kunt verwerken. En ze zetten je in beweging.

Ervaringen die je in je leven op doet geven positieve (blijdschap) en negatieve emoties (angst, verdriet en boosheid). Wanneer een kind een langere periode negatieve ervaringen meemaakt, kan dit zorgen voor negatieve emoties en spanningen waar het kind nog niet goed mee om kan gaan. Het ene kind zal in zo’n situatie boos worden, de andere angstig en weer een ander somber.

Mogelijke oorzaken van psychosomatische klachten bij kinderen en jongeren zijn:

  • Echtscheiding van de ouders
  • Meemaken van een traumatische gebeurtenis
  • Overlijden van iemand in de familie of het gezin
  • Pesten op school of in de wijk
  • Moeite met omgaan met leeftijdsgenootjes
  • Moeite met omgaan met prikkels
  • Moeite met grenzen stellen voor zichzelf

Wanneer je je emoties niet mag of kan uiten, kan het zijn dat je lichaam signalen gaat geven. Je hebt bijvoorbeeld geleerd om je emoties te onderdrukken waardoor je je verdriet kan gaan voelen in je schouders en spanningen in je buik. Soms is het niet meer duidelijk dat emoties voor bepaalde lichamelijke klachten zorgen.

Als psychosomatisch fysiotherapeut help ik kinderen lichaamssignalen en emoties te herkennen en leer ik hen op een andere manier omgaan met emoties en lichamelijke klachten.